Muziek aan bed & de wetenschap

Omdat we er nu al een aantal jaren getuige van zijn hoeveel effect onze muziek heeft op zieke kinderen zochten we naar wetenschappelijke bewijzen.
Het eerste contact met de wetenschap was een gesprek met Artur C. Jaschke, promovendus aan de VU bij de bekende professor Scherder. Jaschke sprak op ons donateursconcert van 14 februari 2016 over de werking van muziek op het brein.

Onlangs hebben we een bezoek gebracht aan de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn van professor Jeekel (Erasmus Universiteit Rotterdam). Ook professor Jeekel treedt de laatste tijd veel in de publiciteit.

Vervolgens werd Groningen door ons bezocht. Daar is de Researchgroup Lifelong Learning in Music van de Hanzehogeschool Groningen bezig met een aantal onderzoeken in ziekenhuizen. Zij onderzoeken onder andere wat muziek doet met het (welzijn van het) ziekenhuis personeel. Ook onderzoeken zij de effecten op musici wanneer zij optreden voor zieken. De resultaten worden meegenomen in de opleiding van musici en muziektherapeuten.
Het schijnt methodologisch nog niet eenvoudig te zijn om bewijzen te vinden voor de effecten van muziek op een patiënt. Maar dat er effecten zijn, is duidelijk. En dat er met muziek veel bereikt kan worden in ziekenhuizen is ook helder. Dat ondersteunt onze missie dat muziek in het beleid van ziekenhuizen opgenomen moet worden.

volle-bak-afgelopen-donderdag-in-de-huiskamer-van-m4-in-het-beatrix-kinderziekenhuis-en-we-mochten-met-julian-op-de-foto-eerlijk-waar-at-beatrix-kinderziekenhuis-umcg

Fotografie: M. Rotensen

Over de auteur: MUZIEK AAN BED

MUZIEK AAN BED is een muzikale, mobiele act waarbij één cello met vier handen en twee stokken bespeeld wordt: duetten op één cello. Het is een kort, exclusief en persoonlijk optreden waarbij MUZIEK AAN BED tot aan een kinderziekenhuis-bed komt. Kwetsbare kinderen maken op een originele manier kennis met klassieke muziek en cello.

Laat een bericht achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.