MUZIEK AAN BED is in 2010 opgericht door de cellisten Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden. Aanvankelijk speelden ze alleen in kinderziekenhuizen in Nederland. Inmiddels is MUZIEK AAN BED actief in 25 (kinder)ziekenhuizen en zorginstellingen en spelen de cellisten voor kinderen, volwassenen en mensen met dementie.

Het bezoek

De cellisten zijn werkzaam als professioneel cellist en bieden kwaliteit en ervaring. Het repertoire wordt doorlopend uitgebreid om met de juiste muziek in te spelen op de
 verschillende doelgroepen, leeftijden en situaties aan bed. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld. De aankleding en presentatie zijn professioneel en met aandacht voor de doelgroep ontworpen. Afhankelijk van de leeftijd, situatie aan bed, behoeftes en achtergrond van de persoon bepalen de cellisten in de ziekenhuiskamer wat ze gaan spelen (en zingen). Dat kan Bach zijn of de Bolero, Buurman en Buurman of heksenlied, Padam of De Amsterdamse grachten en nog veel meer. Een bezoek kan kort of lang duren, afhankelijk van de situatie. De cellisten voelen aan wat er mogelijk is. Juist deze flexibiliteit zorgt ervoor dat ze op alle afdelingen welkom zijn, ook op de intensive care. Een bezoek is voor de hele afdeling een genot. Iedereen wordt verrast en ook het verplegend personeel loopt met een glimlach rond.

Cellisten

Door een groeiend aantal optredens voelt MUZIEK AAN BED zich uitgedaagd tot uitbreiding met meerdere professionele cellisten. In 2019 bestaat het cellistenteam van MUZIEK AAN BED uit 10 cellisten.

Wetenschap
Er is steeds meer onderzoek en wetenschappelijk bewijs dat muziek een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen. Ook in Nederland krijgt het steeds meer aandacht, getuige onderzoek bij prematuren, autisme en dementie. Een groot voordeel van muziek is dat het als enige (!) behandeling geen negatieve bijwerkingen kent.

Omdat we er nu al een aantal jaren getuige van zijn hoeveel effect de optredens hebben, zochten we contact met wetenschappelijke onderzoeken in Nederland. We hebben een bezoek gebracht aan de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn van professor Jeekel (Erasmus Universiteit Rotterdam) en ‘Lectoraat Lifelong Learning in Music’ van Rineke Smilde (Hanzehogeschool Groningen). En daarnaast hebben we contact gehad met o.a. neuromusicoloog Artur Jaschke (promovendus bij Erik Scherder aan de VU) die een lezing hield op ons donateursconcert op 14 februari 2016.

Uitbreiding naar mensen met dementie

De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan in het spelen voor kinderen. Het werd ons duidelijk dat ook volwassenen positief reageerden. Incidenteel werden we door de ziekenhuismedewerkers gevraagd om ook voor oudere mensen te spelen. Tijdens die praktijk hebben we gemerkt dat juist op de afdeling geriatrie bij mensen met dementie de behoefte aan prikkeling d.m.v. muziek zeer hoog is. We zagen hoe muziek rust kan geven, kan activeren en vrolijkheid brengt. We hebben gemerkt dat onze muziek bijdraagt aan de communicatie met hun directe omgeving, het contact tussen mensen onderling en hoe het oude (muzikale) herinneringen oproept. Muziek verbetert de kwaliteit van leven.

Voor mensen met dementie heeft MAB in 2017 een speciaal project opzetten genaamd: MUZIEK AAN TAFEL. In dit 2 jarige project, dat loopt tot 2020, spelen de cellisten in 6 zorginstellingen over het hele land. Het concept van MAB is en wordt hiervoor verder uitgewerkt speciaal gericht op hoe de bewoners met live muziek het beste te bereiken zijn. MUZIEK AAN TAFEL is een pilot. Belangrijk onderdeel is de feedback van het begeleidend personeel, De cellisten bezoeken een instelling steeds met hetzelfde duo en spelen elke keer in dezelfde drie huiskamers. Met de ervaringen die de cellisten opdoen wordt het concept aangepast en ook het repertoire wordt steeds uitgebreid.

“Wij geloven in muziek als medicijn. Wij zien het met eigen ogen: een lach, een traan, beweging, berusting, allemaal reacties op MUZIEK AAN BED.”

Stichting MUZIEK AAN BED is in 2010 opgericht door Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden. Beiden zijn professionele cellisten die hun conservatorium opleiding hebben gevolgd in zowel het binnen- als in het buitenland. Zij zijn al jaren als cellist actief en hebben een breed muzikaal werkveld opgebouwd in muziektheater, orkesten, kamermuziek, bewegingstheater en educatie.

Zie ook www.tjakinaoosting.nl en www.mariekevanderheyden.nl