MUZIEK AAN BED werd ontwikkeld in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Sinds 2014 worden steeds meer zieke kinderen bereikt, onder andere in het Beatrix Kinderziekenhuis Groningen, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Amphia ziekenhuis Breda en het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen. Deze uitbreiding werd mogelijk door crowdfunding, donateurs en verschillende fondsen als het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Triodos Foundation en VSB fonds. Inmiddels is MUZIEK AAN BED actief in 15 ziekenhuizen verspreid over heel Nederland.

Het bezoek

De cellisten zijn werkzaam als professioneel cellist en bieden kwaliteit en ervaring. Het repertoire wordt doorlopend uitgebreid om met de juiste muziek in te spelen op de
 verschillende doelgroepen, leeftijden en situaties aan bed. Alle muziek wordt uit het hoofd gespeeld. De aankleding en presentatie zijn professioneel en met aandacht voor de doelgroep ontworpen. Afhankelijk van de leeftijd, situatie aan bed, behoeftes en achtergrond van het kind bepalen de cellisten in de ziekenhuiskamer wat ze gaan spelen (en zingen). Dat kan Bach zijn of de Bolero, Buurman en Buurman of heksenlied en nog veel meer. Een bezoek kan kort of lang duren, afhankelijk van de situatie. De cellisten voelen aan wat er mogelijk is. Juist deze flexibiliteit zorgt ervoor dat ze op alle afdelingen welkom zijn, ook op de intensive care. Een bezoek is voor de hele afdeling een genot. Iedereen wordt verrast en ook het verplegend personeel loopt met een glimlach rond.

Cellisten

Door een groeiend aantal optredens voelt MUZIEK AAN BED zich uitgedaagd tot uitbreiding met meerdere professionele cellisten. In 2017 bestaat het cellistenteam van MUZIEK AAN BED uit 4 cellisten.

Wetenschap
Er is steeds meer onderzoek en wetenschappelijk bewijs dat muziek een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen. Ook in Nederland krijgt het steeds meer aandacht, getuige onderzoek bij prematuren, autisme en dementie. Een groot voordeel van muziek is dat het als enige (!) behandeling geen negatieve bijwerkingen kent.

Omdat we er nu al een aantal jaren getuige van zijn hoeveel effect de optredens hebben, zochten we contact met wetenschappelijke onderzoeken in Nederland. We hebben een bezoek gebracht aan de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn van professor Jeekel (Erasmus Universiteit Rotterdam) en ‘Lectoraat Lifelong Learning in Music’ van Rineke Smilde (Hanzehogeschool Groningen). En daarnaast hebben we contact gehad met o.a. neuromusicoloog Artur Jaschke (promovendus bij Erik Scherder aan de VU) die een lezing hield op ons donateursconcert op 14 februari 2016.

Uitbreiding naar mensen met dementie

De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan in het spelen voor kinderen. Het werd ons duidelijk dat ook volwassenen positief reageerden. Incidenteel werden we door de ziekenhuismedewerkers gevraagd om ook voor oudere mensen te spelen. Tijdens die praktijk hebben we gemerkt dat juist op de afdeling geriatrie bij mensen met dementie de behoefte aan prikkeling d.m.v. muziek zeer hoog is. We zagen hoe muziek rust kan geven, kan activeren en vrolijkheid brengt. We hebben gemerkt dat onze muziek bijdraagt aan de communicatie met hun directe omgeving, het contact tussen mensen onderling en hoe het oude (muzikale) herinneringen oproept. Muziek verbetert de kwaliteit van leven.

Voor mensen met dementie willen we een speciaal project opzetten om het concept, de muziek en de aanpak voor deze doelgroep verder te kunnen ontwikkelen.

“Wij geloven in muziek als medicijn. Wij zien het met eigen ogen: een lach, een traan, beweging, berusting, allemaal reacties op MUZIEK AAN BED.”

Stichting MUZIEK AAN BED is in 2010 opgericht door Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden. Beiden zijn professionele cellisten die hun conservatorium opleiding hebben gevolgd in zowel het binnen- als in het buitenland. Zij zijn al jaren als cellist actief en hebben een breed muzikaal werkveld opgebouwd in muziektheater, orkesten, kamermuziek, bewegingstheater en educatie.

Zie ook www.tjakinaoosting.nl en www.mariekevanderheyden.nl