Welkom Karoun

Karoun Baghboudarian is sinds enkele maanden aangesloten bij Muziek aan Bed. Zes jaar geleden sloeg ze op de vlucht uit Damascus om, samen met haar man en toen driejarig zoontje, veiligheid te vinden in Nederland.

‘Cello spelen is een manier om met mensen te praten’

Syrische Karoun Baghboudarian nieuwe celliste van Muziek aan Bed

“Muziek is in alle aspecten belangrijk voor mij,” vertelt Karoun, die in zes jaar de Nederlandse taal behoorlijk goed eigen heeft gemaakt. “Cello spelen is voor mij een manier om met anderen te praten. Ook in ziekenhuizen merk ik dat muziek een ademhaling is voor de mensen die ernaar luisteren.” In Syrië is muziek erg verweven in de cultuur. Van jongs af aan wordt de liefde voor muziek aan de kinderen meegegeven. Toen Karoun met haar man in Nederland aankwam, wilde ze niet alleen als vluchteling worden gezien, maar vooral als musicus. Om als professional aan het werk te kunnen, haalde ze haar master op het conservatorium in Groningen. Ze kwam door haar werk voor het Hello Cello Orkest in contact met de mede-oprichtster van Muziek aan Bed, Tjakina Oosting. “Ik volgde Tjakina en Muziek aan Bed op Facebook en had veel bewondering voor hun werk in de zorg. Muziek is magie, maar magie zit ook in diegenen die het instrument bespelen. Ik had niet verwacht dat ik die mooie rol in de zorg ook zou kunnen vervullen.”

Net een bijenkorf
Toen Tjakina Oosting voor het eerst de vraag stelde of Karoun ook zou willen solliciteren als celliste van Muziek aan Bed, aarzelde ze. Ze was er nog niet klaar voor. Inmiddels is ze zover. “Van buiten gezien was Muziek aan Bed al heel waardevol, maar nu ik het van binnen mag meemaken is mijn respect nog groter. Het is hier net een bijenkorf waar iedereen aan het werk is voor het grotere doel. We doen het samen en iedereen doet iets extra waar ze ook goed in is. Ofwel een blog schrijven, ofwel arrangementen maken. Het is een mooie wereld en ik ben blij dat ik dit werk mag doen.” Of ze bij Muziek aan Bed straks ook andere instrumenten toevoegen aan het concept is nog toekomstmuziek, maar Karoun maakt zich daar geen zorgen over. “Cello is een vriendelijk instrument en kan goed samen met andere instrumenten.” | Het werk van Muziek aan Bed steunen? Klik hier.