Muziek aan Bed en de coronamaatregelen

Muziek aan Bed is ook tijdens de coronacrisis actief in ziekenhuizen en zorginstellingen. De maatregelen hebben uiteraard ook wel gevolgen voor ons werk. Hoe? Dat leggen we graag uit in een vraag en antwoord vorm.

Waarom spelen jullie door in tijden van de corona-crisis?

Juist nu dat patiënten soms maar één bezoeker per dag mogen ontvangen, is het zeer welkom om verlichting en persoonlijke aandacht te brengen via live muziek. Ook voor het zorgpersoneel. Daarom proberen ziekenhuizen en zorginstellingen zo vaak mogelijk de optredens van Muziek aan Bed door te laten gaan op de afdelingen. Als dat door de maatregelen echt niet meer kan, dan schakelen we over naar live online optredens.

 Welke gevolgen hebben de maatregelen rechtstreeks voor jullie werk?

In deze periode spelen we niet met z’n tweeën op één cello, maar met z’n tweeën op twee cello’s met behulp van blockstraps zodat we flexibel kunnen bewegen. Daarmee kunnen we ook goed afstand houden. Dat is sinds de coronacrisis altijd 1,5 meter tot de patiënten.

Dragen jullie altijd een mondkapje?

Allereerst: we houden ons aan het landelijke beleid. Als daar geen verplichtingen in staan, dan passen wij ons aan aan het beleid van het ziekenhuis. Dat kan soms verschillen. Bij de één is mondkapje wel verplicht, bij de ander niet. We volgen de regels van het ziekenhuis.

Spelen jullie altijd aan het bed?

Het liefst wel, maar als het niet anders kan, omdat het ziekenhuis geen extra loop in de gangen en de kamers wil, dan spelen we ook via live online verbinding. We hebben hier sinds de eerste lockdown veel ervaring in opgedaan en hebben een mooie vorm ontwikkeld waarbij de ipad vastgebonden aan een infuuspaal wordt rondgereden van kamer naar kamer. Dit is in deze uitdagende tijden onze 2nd best geworden.

 Staat jouw vraag er niet bij? Stel het ons via henriett@muziekaanbed.nl .