Muziek aan Bed in 2020

Terugkijken op de ontwikkelingen van Muziek aan Bed in 2020, terwijl je eigenlijk het liefst wilt ‘springen’ naar het moment dat we weer overal ‘gewoon’ mogen en kunnen musiceren! Lees het terugblik van Tjakina...

Terugkijken op de ontwikkelingen van Muziek aan Bed in 2020, terwijl je eigenlijk het liefst wilt ‘springen’ naar het moment dat we weer overal ‘gewoon’ mogen en kunnen musiceren!

We zijn verdrietig, omdat onze culturele sector zo hard is getroffen. Ook onze cellisten, die naast hun werk voor Muziek aan Bed veelal ook uitvoerend musicus zijn.

Toch heeft Muziek aan Bed – ondanks het Corona virus – veel kunnen doen in het turbulente jaar 2020. We zijn blij dat we, waar mogelijk, live muziek hebben kunnen brengen. Vanaf de zomer konden we live in ziekenhuizen optreden – ter ondersteuning van de zorg, om de kinderen en patiënten afleiding en troost te bieden nu er maar zo weinig bezoekers mogen komen. Als we een ziekenhuis niet meer konden bezoeken, stapten we over op online live optredens, wat second best is geworden.

We hebben het nooit voor mogelijk gehouden dat we via de iPad onze toehoorders – jong en oud – zo kunnen beroeren. Met hulp van een verpleegkundige of een pedagogische medewerker, die de iPad bevestigt aan een infuuspaal, worden we van kamer naar kamer gereden, bij kinderen, volwassenen en ook op de covidafdeling. In een tijd waarin live muziek en persoonlijke aandacht niet meer vanzelfsprekend voorhanden zijn, is deze vorm van optreden nog essentiëler gebleken.

De zorginstellingen voor mensen met dementie zijn hard getroffen. In de weinige instellingen die het virus kunnen ontlopen, spelen we zonder zang. De uitbundigheid van de bewoners verraadt elke keer dat ze al zo lang geen live muziek hebben mogen ontvangen.

Zo hebben we in 2020 bij elkaar toch nog 130 optredens kunnen geven.

En verder hebben we in 2020:

• afscheid moeten nemen van medeoprichter en inspirator Marieke van der Heyden

• zakelijk leider Merel Dercksen mogen verwelkomen

• ons 10-jarig jubileumconcert moeten uitstellen naar betere tijden

• met het hele team in de zomer wel drie prachtige trainingsdagen op de Veluwe gehad

• zestig persoonlijke videoboodschappen verstuurd

• vier nieuwe arrangementen toegevoegd aan ons repertoire

• drie nieuwe cello’s aangeschaft

• de relatie met de ziekenhuizen en zorginstellingen enorm verdiept

• veel nieuwe donateurs mogen verwelkomen, terwijl de trouwe donateurs hun donaties hebben voortgezet

• nauwelijks nieuwe ziekenhuizen of instellingen kunnen bezoeken.

We houden vol! We staan klaar om straks, als het weer kan, overal live te spelen. Want één ding is in 2020 nóg duidelijker geworden: waar kwetsbaren moeten omgaan met hun benarde situatie is live muziek onmisbaar.

Wij wensen u namens ons hele team een gezond en inspirerend 2021 toe!

Tjakina Oosting – medeoprichter, artistiek en inhoudelijk leider