Toelichting extra uitgave nieuwsbrief

Hier vindt u een toelichting op de onderwerpen die in de speciale editie van de nieuwsbrief december 2020 opgenomen zijn.

Aanschaf nieuwe cello’s, karren en kostuums

Een van de onderdelen van ons groeiplan 2020 is dat we nieuwe instrumenten, karren en kostuums willen aanschaffen. Wat zijn we blij dat we dat dit jaar hebben kunnen doen! Extra karren en nieuwe cello’s blijken juist vanwege covid, nu onze cellisten afstand moeten houden en op twee cello’s moeten spelen, extra welkom. Alleen met de kostuums wachten we nog even tot we weten wie onze nieuwe cellisten worden.

 

Groeiplan: vertraagd en gedeeltelijk uitgesteld

Voor 2020 hadden we ambitieuze groeiplannen. Vergeleken met vorig jaar wilden we het aantal optredens opschroeven, naar 250 verdeeld over ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Aan het begin van het jaar leek niets die plannen in de weg te staan. En toen kwam de eerste lockdown. Het zal u niet ontgaan zijn, dat de zorg helemaal op slot zat. Patiënten en bewoners mochten geen familie ontvangen, laat staan dat er anderen van buiten werden toegelaten. Ook de cellisten van Muziek aan Bed hebben een aantal weken, in sommige instellingen bij elkaar zelfs maanden, niet kunnen spelen. In de zomermaanden, waarin we normaal gesproken een aantal weken geen optredens plannen, hebben we een aanzienlijk deel van de vervallen optredens kunnen inhalen. Maar ook in oktober, en vanaf vandaag weer, zijn de mogelijkheden om op te treden zeer beperkt. 

Ook merken we dat nieuwe instellingen, dus ziekenhuizen waar Muziek aan Bed nog niet eerder gespeeld heeft, erg terughoudend zijn met het binnenhalen van nieuwe aanbieders. In de praktijk hebben we daarom alleen gespeeld op locaties waar Muziek aan Bed al bekend was. Dit alles heeft ertoe geleid dat we dit jaar geen 250, maar ongeveer 130 optredens kunnen geven.

We hebben echter niet stil gezeten! We gaan ervan uit dat als de vaccinatiecampagne eenmaal van start gegaan is, we onze ambities alsnog kunnen realiseren. Ter voorbereiding daarop hebben we meerdere gesprekken gevoerd, en eerder in het jaar al een aantal proefoptredens  gegeven, of die vast ingepland. We merken dat de interesse er zeker is, sterker nog: de lockdowns hebben ervoor gezorgd dat de waarde van Muziek aan Bed nog duidelijker is geworden. Tijdens onze afwezigheid was het kil in de instellingen. Dit horen we expliciet terug uit de gesprekken die we voeren met onze contactpersonen. 

Concreet: alle organisaties waar we dit jaar gespeeld hebben willen met ons door, een woon-zorginstelling in het noorden van het land heeft toegezegd het aantal optredens uit te willen breiden naar 48 op jaarbasis, enkele ziekenhuizen overwegen dat ook. Verder ligt onze focus voor uitbreiding nu op Zuid-Holland, waar we de eerste offertes gestuurd hebben. En we hebben al lijnen uitgezet naar Noord-Brabant en Overijssel. In januari 2021 starten we de selectieprocedure voor twee nieuwe cellisten.

Op dit moment leggen we de laatste hand aan een nieuw meerjarenplan waarin we uitgaan van een verdere uitrol over een periode van drie jaar, tot ruim 500 optredens op jaarbasis. Uiteraard hopen we dat u hierin weer met ons mee wilt optrekken.

 

Covid: kans voor nieuwe ontwikkelingen

Never waste a good crisis. En dat hebben we gedaan. Natuurlijk was het even schrikken dat alles wat kenmerkend is voor Muziek aan Bed (zorg, cultuur, en dicht naast elkaar spelen) beperkt, gekneveld of gekortwiekt werd. Maar we zijn niet voor niets een creatieve organisatie. Alle beperkingen hebben de ontwikkeling van het aanbod van Muziek aan Bed in een stroomversnelling gebracht. Zo zijn we al snel gestart met het ontwikkelen van online aanbod. Dit bestaat uit twee componenten: reguliere optredens kunnen nu vanaf elke locatie gegeven worden, waarbij de cellisten via een videobelverbinding spelen voor de ontvangers. Aan de andere kant van de lijn loopt een medewerker of vrijwilliger van patiënt naar patiënt, zodat iedereen een persoonlijk optreden krijgt, net als bij de live optredens. Het effect is vrijwel net zo groot, iets wat we van tevoren niet verwacht hadden. We zullen dit als alternatief blijven bieden wanneer een live optreden niet mogelijk is. De andere poot bestaat uit videoboodschappen, waar u ook een exemplaar van ontvangt. Ook dit zullen we blijven aanbieden, als betaalbaar initiatief voor individuele aanvragen die we tot nu toe niet konden honoreren – bijvoorbeeld voor mensen die aan huis gekluisterd zijn.

Noodgedwongen zijn de cellisten ook op twee cello’s gaan spelen, zodat ze anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden. Tot het begin van het jaar hielden we strikt vast aan ons concept van twee cellisten op een cello, maar nu blijkt gescheiden spelen óók een heel mooie act op te leveren. Het vraagt wel om iets extra’s. Daardoor zijn we gaan experimenteren met meer speelsheid en beweging. We hebben blockstraps aangeschaft, waarmee de cellisten staand kunnen spelen. In het scholingsaanbod voor de cellisten hebben we hierop voortgeborduurd, ze hebben bijvoorbeeld een inspirerende cursus bodyclapping gevolgd. Dit alles zorgt ervoor dat ook als ze niet samen op een instrument kunnen spelen, een optreden toch veel te kijken biedt en vol verrassing is.

 

Ontvangt u onze reguliere halfjaarlijkse nieuwsbrief nog niet? U kunt zich inschrijven via www.muziekaanbed.nl, rechts onderaan de pagina vindt u de inschrijfmodule.