Mariëtte blogt

Het blijft iedere keer weer een klein wondertje, de uitwerking van live muziek. We hebben het mooiste vak ter wereld ! En we kijken al uit naar de volgende keer.

MARIËTTE BLOGT | Voor het eerst in lange tijd mogen we weer live spelen in het Antoni van Leeuwenhoek. Anne van het Activiteitencentrum en ik praten bij, en spreken de planning alvast door. Er is een verzoek binnengekomen om als eerste op de IC te spelen voor een meneer die enorm van klassieke muziek houdt, en die een deel van zijn enorme cd-verzameling wil doneren aan het AvL. Dan krijg ik een berichtje dat de trein waar collega Nina in zit, rechtsomkeert heeft gemaakt, en dat ze dus later dan gepland zal aankomen. We bedenken snel een alternatief : terwijl Anne wat bladmuziek uitprint, speel ik even in, en dan lopen we naar de IC en speel ik voor de dankbare en enthousiaste meneer in kwestie een deel van een Bachsuite, terwijl Anne voor muziekstandaard speelt en de blaadjes bladmuziek voor mijn neus houdt. We hebben een mooi gesprek over muziek ; hij vertelt onder andere dat vooral in de lange en donkere nachten in het ziekenhuis, als alle hoop even vervlogen lijkt, er twee vormen van “troost zonder woorden” zijn die hem er doorheen slepen : de verpleegkundige die even zijn hand komt vasthouden, en de muziek.

Als we weer beneden komen, is Nina inmiddels aangekomen, en kunnen we gelukkig verder met z’n tweetjes. Ook op de kliniek hebben we een paar mooie ontmoetingen : de meneer die vertelt dat muziek zo diep door de ziel gaat dat “zelfs geen boek het daarbij haalt”, de dames die vrolijk mee neuriën als we Piaf spelen, en tot slot het oudere echtpaar, waarvan de vrouw net is geopereerd. De man vraagt of we Kol Nidrei kunnen spelen, (niet in deze samenstelling, helaas) maar als we als alternatief Bashana Haba’a inzetten, pakken ze elkaars hand vast, zingen mee, lachen en huilen tegelijk, en vertellen vol trots dat als alles goed verloopt, ze binnenkort naar de bruiloft van hun kleindochter in Israël hopen te gaan.

Het blijft iedere keer weer een klein wondertje, de uitwerking van live muziek. We hebben het mooiste vak ter wereld ! En we kijken al uit naar de volgende keer. – Mariëtte (16 juli)