Stichting Muziek aan Bed

Geschiedenis en organisatie

Het begon als een uitdaging – kán dat eigenlijk, met z’n tweeën op één cello spelen? Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden, twee professionele cellisten, gingen ermee aan de slag. Ze ontdekten dat het idee enorm aansloeg in de kinderziekenhuizen waar ze speelden. De kinderen reageerden verbaasd: zoiets hadden ze nog nooit gezien. Kinderen en hun ouders waren blij met de afleiding. Niet alleen de aankleding, maar ook het warme geluid van de cello had effect.

Tjakina en Marieke richtten vervolgens in 2010 de stichting Muziek aan Bed op.
Van de twee cellisten die destijds de uitdaging aangingen, is Muziek aan Bed nu uitgegroeid tot een team van twaalf cellisten. Ze spelen in ziekenhuizen en zorginstellingen, voor kinderen, volwassenen en mensen met dementie.
Muziek aan Bed breidt haar repertoire voortdurend uit, zodat de cellisten hun keuze steeds kunnen afstemmen op de situatie. Een gek lied voor een groepje kinderen, een kalme melodie voor iemand die heel ziek is – de cellisten voelen aan wat er kan.
Uit het hoofd spelen zij wat het hart hun ingeeft.

Die inschikkelijkheid maakt dat ze op alle afdelingen welkom zijn, ook op de intensive care. Iedereen op de afdeling geniet van hun bezoek; ook het verplegend personeel loopt met een glimlach rond. De muziek klinkt nog lang na.

De cellisten

Ellis

Cellist

Chieko

Cellist

Esther

Cellist

Nina

Cellist

Rivke

Cellist

Tjakina

Cellist

Willemijn

Cellist

Marieke

Cellist

Mariëtte

Cellist

Alexandra Vierkant

Cellist

Judit Berendschot

Cellist

Ilsje Merk

Cellist

Ambassadeur

Dominic Seldis is ambassadeur voor Muziek aan Bed. Dominic is eerste contrabassist in het Koninklijk Concertgebouw Orkest (het KCO).

Bestuur

Nelleke Maan (voorzitter): ruime bestuurlijke ervaring (o.a. College van Bestuur Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en loco secretaris gemeente Haarlem)

Brenda van Haarst (secretaris): principal director Zorg bij PGGM

Bas Westermann (penningmeester): uitgebreide ervaring op het gebied van investeringen, kredietbeoordelingen, fusies & overnames en (financieel) besturen van ondernemingen.

Diana Monissen (lid): voormalig voorzitter van de raad van bestuur van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie

Partners en sponsoren